top of page
  • Forfatterens bildeMiriam Segal

Traumerelatert dissosiasjon. Ferdighetstrening for pasienter og terapeuter

Oppdatert: 4. nov. 2018

av Boon, S., Steele, K., og van der Hart, O. (2015). Oversatt av Berrefjord, I. og Bækkelund, H. Vikersund: Modum Bad.

Traumerelatert dissosiasjon. Ferdighetstrening for pasienter og terapeuterDette er en behandlingsmanual som kan brukes både av individer som ønsker å opparbeide ferdigheter knyttet til traumerelaterte områder i livet, og terapeuter som ønsker å bruke øvelsene i terapitimer. Noen av temaene boka tar for seg, er dissosiasjon, hvordan utvikle trygghetsopplevelse, og hvordan regulere egne følelser, forbedre søvn og håndtere det som utløser traumerelaterte reaksjoner (triggere).


Boka inneholder korte forklaringer som er enkle å forstå, men om du er ute etter mer inngående eller vitenskapelig informasjon, finnes det andre ressurser til dette. Denne boka synes å fokusere mer på det praktiske enn det akademiske/vitenskapelige. Dessuten er det sannsynlig at korte kapitler gjør det enklere å ta inn informasjonen for folk som eventuelt blir lettere overveldet av for mye.


Selv om boka heter "Ferdighetstrening for pasienter [...]", er mitt inntrykk at høyt-fungerende mennesker vil kunne finne en nyttig øvelse eller to i boka, da de fleste har hatt en eller annen erfaring med manglende tilstedeværelse eller opplevelse av overveld. Man behøver ikke ha PTSD for å ha opplevd en utfordring knyttet til ensomhet, skyldfølelse eller frykt.


Om du er i tvil om boka er for deg, kan du ta en titt på forhåndsvisningen på Amazon (finnes kun på engelsk). Der kan du ta en titt på noen av øvelsene og hjemmearbeidsskjemaene for å se om de appellerer. https://www.amazon.com/Coping-Trauma-Related-Dissociation-Interpersonal-Neurobiology-dp-039370646X/dp/039370646X/ref=mt_paperback Boka er oversatt til norsk og kan kjøpes her: http://www.modum-bad.no/nettbutikk/traumerelatert-dissosiasjon/


OBS! Å arbeide sammen med en terapeut er sterkt anbefalt, når du tar i bruk øvelsene og arbeidsskjemaene, heller enn å gjøre dem på egen hånd. Et godt utgangspunkt er å forhøre deg hos terapeut først før du setter i gang med arbeidet.

269 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page