top of page
  • Forfatterens bildeMiriam Segal

Stabilisering / Selvregulering

Oppdatert: 4. nov. 2018

"Stabilisering vil si å opparbeide en evne til å møte traumereaksjonene og det som utløser dem på en mer robust måte."[1] Dette vil si at når vi befinner oss utenfor vårt toleransevindu, er vi i stand til å hente oss selv inn igjen, f eks ved å skape avstand mellom det som skjer i øyeblikket, og det som skjedde dengangen.


'Stabiliseringsmuskelen' kan trenes, og det finnes mange forskjellige former for øvelser som kan gjøres for å trene den avhengig av hva slags reaksjoner man har, og om man er hyper- eller hypoaktivert. Psykoedukasjon - læring om hvordan psyken fungerer - hjelper en å forstå hva som gjør at en traumereaksjon oppstår, og dette kan bidra til en opplevelse av mer tillit, stabilitet og ro. "Kunnskaper og ferdigheter gjør mennesker med traumereaksjoner mer stabile i møte med livet" (ibid.). Det anbefales å begynne med stabiliseringsarbeid før man går videre til behandling og integrering av traumer (ibid).


Å evne å regulere egne følelser og reaksjoner og bringe seg tilbake til ro og tillit av egen maskin bidrar til opplevelsen av å mestre livet. Når du vet hva som skjer med deg og hvordan møte det, er det lettere for deg å ta styring i eget liv og oppleve mer frihet og uavhengighet. Situasjoner som du tidligere har fryktet, er du i stand til å handtere og til og med nyte. Du evner å ha tillit til deg selv, andre og verden og ha her-og-nå-opplevelser som er tydelige for deg og ikke farget av hendelser fra fortida eller bekymringer om framtida.


Som nevnt oven, er det mulig å trene ferdigheter og opparbeide seg evnen til selvregulering. Det finnes mange ressurser til dette, bl a diverse terapiformer. Ønsker du å lese deg opp på egen hånd og prøve noen øvelser, kan du f eks ta en titt i boka Traumerelatert dissosiasjon. Ferdighetstrening for pasienter og terapeuter av Boon, S., Steele, K., og van der Hart, O. (2015). Oversatt av Berrefjord, I. og Bækkelund, H. Vikersund: Modum Bad.


[1] Holbæk, Ingunn (Red.)(2014). Tilbake til nåtid. En manual for håndtering av traumereaksjoner. Oslo: Modum Bad, s. 14.

102 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page